Co to jest kawa zbożowa i dlaczego warto ją pić?

Dla wielu osób, które powinny ograniczać konsumpcję kofeiny z jakiegokolwiek powodu, kawa zbożowa jest dobrym wyborem. Jej smak jest czymś, co wszyscy znają, ale nie wszyscy już wiedzą, czym jest zbożowa kawa i jakie są jej właściwości.

Jak powstaje kawa zbożowa?

Kawa zbożowa produkowana jest z palonych nasion żyta, pszenicy i jęczmienia, a także cykorii, korzenia mniszka lekarskiego i buraków. We wszystkich regionach kawa zbożowa produkowana jest z palonych nasion z dodatkiem fig i żołędzi. Ze względu na swój naturalny skład, można w nim znaleźć wiele składników odżywczych.

Czego dostarcza organizmowi kawa zbożowa?

Kawa zbożowa dostarcza organizmowi szeroką gamę składników odżywczych, takich jak:

  • błonnik,
  • selen,
  • magnez,
  • witaminy z grupy B.

Cykoria dodana do kawy zbożowej zawiera inulinę, która wspomaga prawidłową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Kawa zbożowa jest niskokaloryczna po zalaniu wodą, więc może być stosowana w połączeniu z dietą odchudzającą. Fosfor, potas i magnez zwiększają odporność na stres i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Kawa ta jest również źródłem polifenoli, czyli antyoksydantów, które zmniejszają negatywne oddziaływanie wolnych rodników na organizm. W przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, kawa zbożowa dostarcza magnezu, a jeśli będziemy pić ją z dodatkiem mleka lub mleka roślinnego, strawność tego składnika zostanie zwiększona.

Kto powinien pić kawę zbożową?

Kobiety w ciąży i karmiące piersią, których stan zdrowia nie pozwala im na spożywanie tradycyjnej kawy, mogą bezpiecznie spożywać napój z palonych ziaren, ponieważ nie zawiera on kofeiny. Kawa zbożowa może być stosowana również u dzieci lub osób z nadciśnieniem (więcej: https://www.bee.pl/9045-kawa-zbozowa). Jest to również odpowiednia alternatywa dla osób z dużą kwasowością, problemami z nerkami, śledzioną lub wątrobą. Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożycia może być celiakia, czyli nietolerancja glutenu lub cukrzyca. Kawa zbożowa ma dość wysoki indeks glikemiczny.

Jak wybrać kawę zbożową wysokiej jakości?

Kawa zbożowa jest produktem naturalnym i nie powinna nieść w sobie nienaturalnych dodatków. Najlepiej kupić kawę bezzapachową, ponieważ w sklepach znajdziemy kawę z dodatkiem naturalnych aromatów, w tym waniliowego lub karmelowego oraz kawę, która zawiera aromaty chemiczne. Drugą istotną sprawą jest to, że kawa zbożowa jest produktem zawierającym gluten, który nie może być obecny w diecie osób nietolerujących ten składnik żywności. W tym przypadku, alternatywą mogłaby być kawa zbożowa bezglutenowa.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez svetlanasokolova - pl.freepik.com